Okos, automatizált redőny

A jövő árnyékolói az önműködő redőnyök, melyek a kapcsolódó szenzorokkal a nap 24 órájában képesek a napszakhoz vagy az időjáráshoz igazodni.

Okos, automatizált redőny ismertető

Az árnyékolástechnika jövőjét határozottan a legkülönfélébb okos megoldások jelentik. Ez nem meglepő annak fényében, hogy közvetlen környezetünkben már szinte minden automatizáltan működik, a legtöbb eszközünk okos jelzővel büszkélkedhet, tehát egy redőnytől is elvárjuk, hogy a megfelelő szenzorokkal kiegészítve maximálisan az életkörülményeinkhez és az igényeinkhez igazodva biztosítson magas szintű komfortot.

Az okosredőnyök már hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ami nem véletlen, hiszen egy ilyen árnyékoló:

 • önműködő jellegéből fakadóan rendkívül kényelmes;
 • extra biztonságot nyújt otthonunknak és nyílászáróinknak;
 • képes mozgását az időjáráshoz és a napszakokhoz igazítani;
 • a dinamikus működésből kifolyólag csökkenti a hűtés és a fűtés költségeit;
 • lehetőséget ad a távoli működtetésre;
 • és a legtöbb nyílászárón kialakítható.
Okos, automatizált redőny

A tokszerkezet típusa egyáltalán nem jelent kizáró tényezőt a redőnyök automatizálása kapcsán, ennek megfelelően külső- és vakolható tokos típus esetén egyaránt kialakítható ilyen árnyékoló, de fontos tisztában lenni a két szisztéma közti különbségekkel.

 • A vakolható kialakításhoz mérten alacsonyabb árkategória, de kívülről teljes egészében látható tokszerkezet, aminek színezéssel növelhető az esztétikai érték.
 • Magas szintű kényelem és páratlan protekció a magánéletünknek, amihez kisebb mértékben vagyonvédelem is társul.
 • Extra hang- és hőszigetelés, ami mellett az egymáshoz szorosan illeszkedő redőnylécek még teljes fényzárást is kínálnak.
 • Az automatizálásból fakadó önműködő jellegnek köszönhetően maximális komfort és dinamikus árnyékolás.

Vakolható tokos okosredőny

 • A külső tokos típushoz képest magasabb árkategória, de a homlokzatba épített redőnyszekrény és lefutók miatt extra esztétikai érték.
 • A páratlan kényelem és tartósság mellett a szabadon színezhető redőnypalásttal magasabb szintre emelhető a lakás megjelenése.
 • A vakolt jellegből fakadóan kiemelkedő hang- és hőszigetelés, amihez teljes fényzárás és vagyonvédelem tartozik.
 • Az önműködő kialakításnak köszönhetően kimagasló komfortérzet, maximális betekintés elleni protekció és dinamikus árnyékolás.

Az okosredőny kialakításának egyik alapfeltétele a motorizált árnyékoló. Ez sokáig csak az alumíniumból készült típusokkal volt kivitelezhető, azonban a mai prémium műanyag redőnyök a megfelelően rögzített lécek esetén ugyanolyan könnyen motorizálhatók, ezáltal okosíthatók, mint könnyűfémből készült társaik. A két típus között azonban vannak alapvető különbségek.

Műanyag okosredőny

 • Jó ár-érték arány, tartós kialakítás, amihez teljes fényzárás, a magánélet maximális védelme és könnyed működtetés társul.
 • Kérhető vakolható- és külső tokos szerkezettel is, miközben a színezhetőséggel a legmagasabb szintre emelhetjük esztétikai értékét.
 • Önműködő jellegéből fakadóan rendkívüli kényelem, extra hang- és hőszigetelés, valamint kibővült vagyonvédelem jellemzi.

Alumínium okosredőny

 • A műanyag típushoz viszonyítva drágább árkategória, amiért tartósabb szerkezetet, dekoratívabb megjelenést és jelentősebb vagyonvédelmet kapunk.
 • Kompatibilis a külső- és a vakolható tokszerkezettel is, a színezhető elemeknek hála pedig hozzáigazítható otthonunk megjelenéséhez.
 • Az automatizált jellegnek köszönhetően utolérhetetlen kényelem, extra hang- és hőszigetelés, valamint dinamikus árnyékolás vár ránk.

A jövő árnyékolója az okosredőny, hiszen a motorizált és automatizált kialakítás jóvoltából olyan modern lehetőségekkel kecsegtet a felhasználók számára, hogy minden tekintetben megtámogatja egy futurisztikus otthon megjelenését.

Bár sokaknak már a visszahúzás funkcióval és akadályérzékelővel ellátott redőnyök is az okosított kategóriát képviselik, hiszen valamilyen szinten ez ugyanúgy automatizálás, azonban ha valóban a jövő árnyékolóját szeretnénk magunknak, akkor ahhoz elengedhetetlen lesz, hogy kiegészítő szenzorok biztosítsák a redőnypalást automatikus mozgását.

Ma már rengeteg különféle szél- és fényérzékelő, valamint egyéb szenzor csatlakoztatható egy elektromos redőnyhöz, melyek beállítás függvényében képesek reagálni a napszakok-, sőt a hőmérséklet változására is. Sőt mi több, már maximálisan a jelen, hogy egy megfelelően kialakított okosredőnyt egy társított applikációval a telefonunkról, vagy akár távolról is irányíthassunk, sőt a termékek csatlakoztathatók különféle digitális asszisztensekhez (Google Assistant, Alexa, Siri), ami lehetővé teszi az árnyékolók hangutasítással történő vezérlését.

Az igazi okosredőnyöket meghatározza a kombinálhatóság, ezáltal hozzáigazíthatók egy okosotthon rendszeréhez, kommunikálhatnak más automatizált eszközökkel – például a termosztáttal vagy a világítással –, de egymással is. Az intelligens redőnyök soros kapcsolással képesek egymásnak továbbítani a jelet, így nincs szükség jelerősítőket felszerelni a ház távolabbi pontjain a motorok összehangolásához.

Amennyiben otthonunkban okosredőnyök kerülnek telepítésre, a következő előnyökkel számolhatunk:

 • Kényelem – Az önműködő jellegből fakadóan redőnyeink a nap minden percében képesek monitorozni környezetüket, ezáltal igényeinkhez, beállításainkhoz és életmódunkhoz igazodva szabályozzák a fényt, a betekintés elleni védelmet, valamint a szigetelést.<l/i>
 • Spórolás – Mivel az okosredőny folyamatosan illeszkedik a környezet sajátosságaihoz, ezért a dinamikus működés során folyamatosan szabályozható a lakásba bejutó napfény mértéke, ami télen a fűtés, nyáron a hűtés költségeit csökkentheti jelentősebben.<l/i>
 • Biztonság – Mivel motorizált alapokon nyugszanak, az erős motorfékek miatt az okosredőnyök védve vannak a feltolás ellen, miközben önszabályozó mozgásuk képes megvezetni az illetéktelen behatolókat még akkor is, ha huzamosabb ideig nem tartózkodunk otthon.<l/i>
 • Kombinálhatóság – Nemcsak egymással, hanem otthonunk más rendszereivel is könnyedén összehangolhatók az okosredőnyök, ami hihetetlenül költséghatékony és komfortos megoldásokat eredményezhet.<l/i>
Okos, automatizált redőny

A tokszerkezettől és az anyagválasztástól teljesen független, hogy okosredőnyeink színezhetők-e vagy sem. Az árnyékolók a legkülönfélébb árnyalatokban pompázhatnak, sőt mi több, nemcsak alapszíneket választhatunk magunknak, hanem faerezetes fóliákkal például olyan elképesztően természetes hatást is elérhetünk, amivel egészen új szintre emelhetjük otthonunk megjelenését. Árnyékolónk színezését egyébiránt

 • a nyílászárókhoz;
 • és a homlokzathoz is hozzáigazíthatjuk;
 • de kiválthatunk kontrasztot egy eltérő árnyalattal;
 • sőt kellemes átmenetet egyaránt elérhetünk.

Dacára az automatizált funkcióknak és a kapcsolódó szenzoroknak, az okosredőnyök esetében ugyanolyan tartóssággal számolhatunk, mint bármelyik másik elektromos árnyékolónál. A prémium kategóriás termékeket ma már kiemelkedő tartóssággal álmodják meg, ennek megfelelően több évtizedre kalkulálhatunk velük, miközben ellenállnak az időjárás legtöbb káros hatásának, a szélnek, az esőnek vagy az UV-sugárzásnak, sőt az alumínium redőnyök még a kisebb jégesőket is kibírják.

Fontos kiemelni azonban, hogy egy okosredőny tartósságát számos egyéb tulajdonság határozza meg, így például

 • a telepítés minősége;
 • a beállítások alapossága;
 • az alapanyag;
 • valamint az elhelyezkedés.

Noha a jövő árnyékolóinak tekinthetők, az okosredőnyök kialakítása azonban nem tekinthető olcsónak a hagyományos típusokhoz mérten, hiszen rengeteg extra érzékelő és elektronika kerül felszerelésre működésükhöz. Azonban messze nem ez az egyetlen tényező, ami egy automatizált árnyékoló árcéduláját meghatározza, hiszen fontos még ezen a téren

 • a méret;
 • az alapanyag;
 • a színezés;
 • és az elhelyezkedés.
Okos, automatizált redőny

Miért válasszunk okosredőnyt?

Kényelem: Az okosredőnyöknél kényelmesebb megoldást aligha találunk az árnyékolástechnika világában, hiszen megfelelő beállítások mellett képesek mindig az igényeinkhez és a körülményekhez igazítani a fényszabályozást.

Futurizmus: Sőt, mondhatni néha már tudományos fantasztikum, ami egy okosredőnnyel manapság elérhető, legyen szó akár az automata mozgásról, a hangalapú irányításról, a kombinálhatóságról vagy éppen a távoli vezérlésről.

Biztonság: Nemcsak a magánéletünknek képesek extra védelmet biztosítani, hanem otthonunknak és nyílászáróinknak is, hála az önműködésből fakadó megtévesztésnek és az erős motorfékeknek, melyek meggátolják a palást feltolását.

Szigetelés: A redőnyök önmagukban is extra szigetelést biztosíthatnak otthonunknak, azonban a dinamikus működéssel ez olyan jelentős lesz, hogy télen a fűtésen, nyáron pedig a hűtésen spórolhatunk vele nagyon sokat.

Fényzárás: Az automatizált megoldások nem befolyásolják a redőnyök fényzáró képességét, vagyis olyan kimagasló tulajdonságok várnak ránk ezen a téren, hogy akár napközben is éjszaki sötétséget teremthetünk velük a lakásban.

Tartósság: Az extra szenzorok és elektromos eszközök ellenére is kimagasló tartósság jellemző az okosredőnyökre, ezáltal rendeltetésszerű használat esetén garantáltan több évtizedes intervallumban gondolkodhatunk velük.

Színezhetőség: A redőnyök okosítása nem befolyásolja a megjelenést, ezáltal sem a méretet, sem a színezhetőség lehetőségét, vagyis egy automatizált árnyékoló szintén nagyon sokat hozzátehet otthonunk megjelenéséhez.

Rovarvédelem: Természetesen az okosredőnyök is felvértezhetők extra rovarvédelemmel, azonban fontos tudni, hogy a szúnyogháló mozgását nem lehet sem motorizálni, sem automatizálni, így azt ilyen rendszer mellett ugyanúgy csak manuálisan kezelhetjük majd.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium redőnyeink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow