Bármilyen nyílászáróra szerelhető külső tokos redőny?

Hírek A-tól Z-ig kizárólag a redőnyről. A folyamatosan növekedő redőny kereslet újabbnál újabb termék variációkat, egyre kifinomultabb árnyékolási megoldásokat generál, melyről szóló hírekről Ön sem maradhat le!

A modern redőnyöket a kialakításuk tekintetében két csoportra oszthatjuk, ezáltal beszélhetünk külső- és vakolható tokos megoldásról. Az árnyékolási tulajdonságok tekintetében egyik sem jobb, mint a másik, de a többi kritériumot szemlézve azért találhatunk eltéréseket közöttük pro és kontra egyaránt. Míg például a vakolható tokos redőnyök az esztétika tekintetében kimagaslóak és jobb hőszigetelést kínálnak, telepítésük gyakran körülményes, hovatovább az egész konstrukció drágább is. Ezzel szemben a külső tokos redőnyök ugyan a megjelenés terén talán hagynak maguk után némi kívánnivalót, hiszen a teljes tokszerkezet, sőt a szekrény egyaránt fedetlen marad, azonban alacsonyabb áruk mellett szinte bármilyen nyílászáróra felszerelhetők. Persze vannak azért kivételek!

A nyílászáró tokszerkezetétől függ a telepíthetőség

Hogy az adott ablakra vagy ajtóra telepíthetünk-e külső tokos redőnyöket, azt minden esetben a nyílászáró tokszerkezete határozza meg. Az esetek jelentős többségében szabványosított termékekről van szó, tehát egy boltban vagy forgalmazónál vásárolt, hovatovább megfelelően beépített nyílászáró esetén aligha jelent problémát a külső tokos árnyékoló fogadása, azonban vannak kivételek, melyekkel érdemes lehet számolni.

Az egyik ilyen, ha nem gyártósoron készült termékről van szó, hanem például egy asztalos gyártotta a nyílászárót kifejezetten a mi ablaknyílásunkhoz, ami főként felújítások esetén nagyon gyakori eset. Ilyenkor előfordulhat, hogy az alkotói szabadság miatt a tokszerkezet szélei annyira keskenyek, hogy nem tudjuk megfelelő biztonsággal felerősíteni a redőnyöket. A másik ilyen probléma lehet az ablak és az ajtó szakszerűtlen telepítése, avagy az elrontott kőművesmunka. Hiába lenne ugyanis a nyílászáró például alkalmas a külső tokos redőny fogadására, ha túl mélyen beépítették a falba, netán a szigetelés során a tokba is belógatták a lemezeket, akkor oda közvetlenül már semmit sem lehet szerelni.

Fontos továbbá, hogy nemcsak magának a redőny tokjának kell elegendő hely a nyílászárón, hanem kézi mozgathatóság esetén a gurtninak is. Ezt az esetek többségében a nyílászáró tokszerkezetének jobb- vagy bal felső sarkában lehet bevezetni a lakásba, de szintén a rossz beépítés vagy kialakítás miatt előfordulhat, hogy míg kívül minden rendben, belül már lehetetlen elvezetni a gurtnit, márpedig ehhez nincs szükség nagyobb helyre 1x1 centiméternél.

Figyelni kell még ezen felül a redőnyszekrény elhelyezhetőségére is, hiszen a nyílászárókat a legtöbb esetben nem úgy építik be, hogy utána arra később még árnyékolók kerülhessenek. Emiatt gyakran nincs elég hely az ablakok és az ajtók felső részén a redőnyszekrénynek, ami azt eredményezheti, hogy a tokszerkezet kisebb vagy nagyobb mértékben, de belelóg a panorámába. Bár emiatt a felszerelés nem hiúsul meg, ellenben az esztétika nagyon súlyos csorbát szenvedhet.

A külső tokos redőny rögzítése

A legtöbb esetben a külső tokos redőnyöket közvetlenül a nyílászáró tokszerkezetéhez rögzítik, ezért annyira fontos, hogy ebből a szempontból a kiválasztott ajtók és ablakok tokja megfelelő méretű legyen. A rögzítés során az előzetes méretvételezés miatt már nem kell fúrni-faragni az ablaknyílást, az elkészült árnyékolót csak a helyére kell tenni, ott megfelelően beállítani az esztétika, a hatékonyság és a biztonság szem előtt tartásával, majd végül speciális csavarokkal rögzíteni a szerkezetet, amit ezután már csak fel kell szerelvényezni a redőnypalásttal, a takarókkal és az egyéb kiegészítőkkel.

Amennyiben a nyílászáró kialakítása nem ideális ebből a célból, ellenben mindenképpen ragaszkodunk a külső tokos redőnyhöz, abban az esetben is van megoldás. Az árnyékolót ilyenkor fel lehet szerelni a homlokzatra, ami a megjelenés tekintetében talán nem a legszerencsésebb megoldás, sőt mi több, a gurtnis működtetést is elfelejthetjük – ez a konstrukció kizárólag motorizálva működik –, de esetében tényleg teljesen mindegy, hogy milyen nyílászáróról van szó, sőt az sem számít, hogy egyáltalán van-e ablak vagy ajtó mögötte.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium redőnyeink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow