Elektromos redőny mozgatása áramszünet esetén

Hírek A-tól Z-ig kizárólag a redőnyről. A folyamatosan növekedő redőny kereslet újabbnál újabb termék variációkat, egyre kifinomultabb árnyékolási megoldásokat generál, melyről szóló hírekről Ön sem maradhat le!

Bár a modern világ megköveteli, hogy mindig és mindenhol rendelkezésünkre álljon az elektromos áram, karbantartások vagy éppen természeti katasztrófák hatására azonban könnyedén előfordulhat, hogy huzamosabb ideig, akár órákig is le kell mondanunk a civilizáció egyik legfontosabb találmányáról. Mivel a lakosság körében egyre népszerűbbek az elektromos árnyékolók, azon belül is főként a motorizált redőnyök, megköveteli a téma, hogy alaposabban is foglalkozzunk vele.

Elektromos redőny mozgatása áramszünet esetén

Ennek az oka leginkább az, hogy sokakat nem is annyira a magasabb árcédula vagy a körülményesebb kialakítás tántorít el az elektromos redőny vásárlásától, sokkal inkább a bizonytalanság, mert nem ismerik a működtetését, vagy éppen sehol sem kapnak választ olyan kérdésekre, hogy mi a teendő akkor, ha áramszünet van. Mint ahogyan fentebb is említettük, a modern világban már nem kell több napon át tartó áramkimaradásokkal számolnunk, azonban ha nem akarunk még pár órára sem lemondani a fényszabályozásról, vagy a redőnyök további pozitív tulajdonságairól, akkor lássuk a lehetőségeket, melyek ilyenkor a rendelkezésünkre állnak.

Szünetmentes tápegységgel áthidalható a probléma

Legalábbis részben! Az áramszünet kapcsán ugyanis sokakat nem az zavar, hogy mivel mozgatják majd tartósan redőnyeiket, sokkal inkább az, hogy miként húzhatják fel őket, ha éppen teljesen leengedett állapotban szűnt meg a vezetékekben az elektromosság. Ha a kényelemről nem akarunk lemondani, és nincs aggregátor sem otthon, akkor a rendszer működésének biztosítását kitűnően kiválthatjuk egy szünetmentes tápegységgel, melyek képesek arra, hogy ideig-óráig működtethető állapotban tartsák a redőnyöket.

Ma már léteznek olyan nagy kapacitással rendelkező vagy éppen átalakított megoldások, melyek akár az autók akkumulátorait megszégyenítő teljesítményre képesek, ezáltal nem egy- két óráig, hanem akár egy egész napig is biztosítani tudják az elektromos redőnyök működtetését. Természetesen ilyen esetben rengeteg szemponttal számolnunk kell az extra költségeken túl, hiszen fontos jól megtervezni a szisztémát, ezáltal többredőnyös helyiségek esetén elegendő lehet csak az egyikhez csatlakoztatni tápot a természetes fényhatás megőrzése miatt, de fontos szempont sokak számára az átalakítás és a programozhatóság is, hiszen rengeteg eszköz hangot vagy fényhatást ad ki magából áramszünet esetén, ami alvásidőben egészen kellemetlen. Összességében azonban mégis ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha elektromos redőnyeinket áramkimaradás során is szeretnénk működőképes állapotban tudni.

Elektromos redőny mozgatása áramszünet esetén

Érdemes automatizálni

Mert mi történik, ha éppen akkor van áramszünet, amikor nem tartózkodunk otthon, a hazaérkezésünkig pedig a szünetmentes tápegység is lemerül? Ha lehúzva maradtak a redőnyök, akkor gyertyagyújtás, kivéve abban az esetben, ha korábban gondoskodtunk automatizálásról. Az automatizált, avagy önműködő elektromos redőnyöket ugyanis könnyedén felkészíthetjük az efféle helyzetekre, tehát beprogramozhatjuk őket úgy, hogy esetleges áramszünet esetén rögtön aktiválják az elektromotort, és a szünetmentes tápegységben tárolt energia felhasználásával legalább félállásba húzzák a redőnypalástot. Ezzel legalább azt elérjük, hogy tartós áramszünet esetén sem kell vaksötétben lennünk a lakásban, hovatovább a szellőztetéssel szintén nem lesz probléma, lévén a leengedett redőnypalást a levegő szabad áramlását egyaránt megnehezítheti. Léteznek továbbá olyan intelligens megoldások, melyek lehetőséget adnak a távoli működtetésre, így ha tudjuk, hogy otthon áramszünet van, akár okostelefonunkról is gondoskodhatunk a redőnyök szabályozásáról.

Válasszunk kézzel is működtethető hibrid modellt

Ma már az elektromos redőnyökbe szerelt motorok között is találhatók úgynevezett NHK-s, avagy vészhajtókarral, kuplunggal ellátott típusok, melyeket a plusz költségek miatt a legritkább esetben kérnek és alkalmaznak az ablakokon – hiszen pár órányi áramszünet még nem a világ vége –, de bejárati ajtókon elhelyezett redőnyökön annál gyakoribb kiegészítő. Ennek az oka, hogy sokan nem akarnak szünetmentes tápegységre és automatizálásra költeni egyetlen redőny esetében, márpedig ha áramszünet esetén pont a bejárati ajtón elhelyezett árnyékoló marad leeresztett állapotban, az rengeteg kellemetlenséggel járhat. Kivéve akkor, ha a motor hajtásának átkapcsolásával lehetőségünk van egy vészhajtókarral elhárítani a problémát.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium redőnyeink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow