Kibővítenénk otthonunk hőszigetelését? Az alumínium redőny kiváló választás hozzá!

Hírek A-tól Z-ig kizárólag a redőnyről. A folyamatosan növekedő redőny kereslet újabbnál újabb termék variációkat, egyre kifinomultabb árnyékolási megoldásokat generál, melyről szóló hírekről Ön sem maradhat le!

Akár új lakóházat építünk, akár egy már meglévőt újítunk fel, a megfelelő hőszigetelés kialakítására mindig nagy figyelmet kell fordítanunk. Korunk egyik legjelentősebb építőipari divatja a környezetvédelmi alapelvekkel kéz a kézben ráadásul mára átragadt más szegmensekre is, így példának okáért az árnyékolástechnika világában szintén egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak rá a gyártók és a forgalmazók. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy mindenki tisztában van vele: hiába választjuk a legdrágább hőszigetelő rendszert otthonunkra, a nyílászárók akkor is egy kivédhetetlen hőhidat jelentenek majd a teljes egészben.

Hogy van-e bármiféle lehetőség arra, hogy csökkentsük ezt a negatív tulajdonságot? Bár manapság léteznek extra szigeteléssel ellátott nyílászárók, azonban valójában egyik sem tudja felvenni a versenyt egy hőszigetelt falszerkezettel, de szerencsére léteznek alternatívák, melyek ha csak részben is, de segítenek normalizálni a helyzetet. Ilyen például egy jó minőségű alumínium redőny, melynek dinamikus használata képes magasabb szintre emelni az ablakok és az ajtók hőszigetelését, miközben egy sor más egyéb pozitívummal is kecsegtet számunkra a zajszigeteléstől kezdve, a vagyonvédelmen át, a hőszabályozás megtámogatásáig bezárólag.

Így szigetel az alumínium redőny

Az alumínium redőny szigetelése kapcsán rendkívül fontos megjegyezni, hogy nemcsak télen, hanem nyáron is jelentős mértékben hozzájárul a lakás szigeteléséhez, azonban mindkét évszakban eltérő megoldásokkal kecsegtet ebből a szempontból.

Kevésbé nyilvánvaló például, hogy télen miként képes növelni otthonunk hőszigetelését egy alumínium redőny, hiszen erre az árnyékolási megoldásra a legtöbb ember mintegy nyári alternatívaként tekint. Fentebb már említettük, hogy otthonaink hőszigetelését leginkább a nyílászárók rontják, vagyis hiába választjuk a legdrágább konstrukciókat, ezeken a pontokon olyan mértékű a hőcsere, hogy a hőszigetelések többsége alig érezteti majd a hatását a telepítés után, mert a kinti hideg és a benti meleg főként a nagyobb kiterjedésű nyílászárókon szinte akadálytalanul képes cserélődni.

Kibővítenénk otthonunk hőszigetelését? Az alumínium redőny kiváló választás hozzá!

Hogy miként tudja befolyásolni mindezt egy alumínium redőny? Meglepően egyszerűen: teljes leeresztés esetén a lamellák egy extra felületet tudnak alkotni az ablakok és az ajtók előtt, ami a jobb minőségű termékek esetében a lécekbe töltött hőszigetelő hab miatt közel olyan hatást érhet el, mint egy vékonyabb téglafal. Ezzel az ablak és a redőny között tehát gyakorlatilag egy újabb légkamra keletkezik, melyet nem tudunk ugyan légmentesen zárni, de arra éppen elegendő lesz, hogy alaposan megnehezítse a hőcsere folyamatát. A helyzetet pedig fokozza, hogy télen amúgy is hamar sötétedik, tehát alapvetően többet vannak lehúzva a redőnyök, ami ezt a folyamatot erőteljesen megtámogatja, vagyis egy szezon alatt jelentős mértékben csökkenthetjük fűtési költségeinket.

A redőnyök nyári hőszigetelése szintén ezeken az alapokon nyugszik, de enyhén megfordítva a kérdéses folyamatot. A cél ebben az esetben ugyanis a forró napsugarak távoltartása a lakástól, amit egy leeresztett redőnypalást rendkívül hatékonyan képes ellátni, különösen abban az esetben, ha jó minőségű alumínium típusról beszélünk. A szigetelést ebben az esetben az jelenti, hogy a lamellák már odakint, tehát házon kívül visszaverik a forró napsugarakat, melyek így sem közvetlenül, sem közvetett formában nem tudnak behatolni a lakás falai közé, ezzel felmelegítve a padlót, a bútorokat és az egyéb berendezési tárgyakat. Ezzel a melegebb időszakokban akár 3-5 Celsius fokkal is csökkenthetjük otthonunk belső hőmérsékletét, ami éppen elegendő lehet ahhoz, hogy ne legyen szükség a légkondicionáló használatára, azaz a rezsiköltségeinket szintén jelentősen csökkenthetjük.

Csak az alumínium redőny ideális hőszigetelésre?

Természetesen nem, a műanyag redőnyök, sőt a kültéri megoldások közül a zsaluziák egyaránt hatásosak ebből a célból, azonban a jó minőségű alumínium redőnyöknek a hőszigetelt lécek és a precíz záródás miatt nincsen párjuk ezen a téren. Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a műanyag redőnyök sokkal alacsonyabb áron kínálnak hasonló hatást, de ez valójában nem teljesen igaz, hiszen hasonló hőszigetelési értéket ebből a kategóriából is csak a tartósabb, magasabb minőséget képviselő műanyagok tudnak elérni, melyek mellett egy sor más negatívumot is felsorakoztathatunk.

Kevésbé masszívak például az alumínium típusoknál, a megjelenésük is hagyhat maguk után némi kívánnivalót, hiszen a fémen látványosabbak a színek, de a tartósságuk mellett a motorizálhatóság terén is akadhat velük probléma. A műanyag redőnyök közül ugyanis csak azok szerelhetők fel elektromotorral, melyeknél biztosított a redőnylécek elcsúszását megakadályozó szerkezet. A motorizálás, de sokkal inkább az azt kibővítő automatizálás egyébiránt szintén fontos a hatásos hőszigetelésben, hiszen egy fényérzékelő vagy egy hőmérsékletérzékelő segítségével a redőnypalást képes dinamikusan, önműködő formában mozogni, ezáltal télen távol tartja a hideget és átereszti a napfényt, nyáron pedig árnyékol és visszaveri a napsütést mindig úgy, hogy az a legoptimálisabb legyen a lakás hőszigetelése, illetve komfortja szempontjából.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium redőnyeink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow