Ma már egy műanyag redőny is könnyedén motorizálható

Hírek A-tól Z-ig kizárólag a redőnyről. A folyamatosan növekedő redőny kereslet újabbnál újabb termék variációkat, egyre kifinomultabb árnyékolási megoldásokat generál, melyről szóló hírekről Ön sem maradhat le!

Bár a tartósság, a megjelenés, a szigetelés vagy a vagyonvédelem tekintetében össze sem hasonlíthatók alumínium társaikkal, Magyarországon még mindig a műanyag redőnyök a legnépszerűbb árnyékolók a piacon. Ez nem meglepő, hiszen elérhető árkategóriájuk mellett a leendő tulajdonosok többségének bőven elegendő, ha az árnyékoló napközben távol tartja a lakástól a kellemetlen napsugarakat, esténként pedig megóvja magánéletüket a kíváncsi tekintetektől.

Ma már egy műanyag redőny is könnyedén motorizálható

Mivel sok esetben a műanyag és az alumínium megoldások között jelentős különbséget tapasztalhatunk az árcédula terén, ezért sokaknak eszébe sem jut könnyűfém szerkezetet szereltetni a többségében már amúgy is műanyag nyílászárók elé. Emiatt az utóbbi években egyre nagyobb nyomás nehezedett az iparágra azért, hogy a műanyag redőnyök is motorizálhatók legyenek, hiszen éveken át ez csak az alumínium kiváltsága volt, de manapság az anyagválasztás nem jelent befolyásoló tényezőt ezen a téren. Magyarán tehát egy modern műanyag redőny is motorizálható, sőt az automatizálás sem jelent problémát, ennek azonban megvannak a szigorú követelményei.

A műanyag redőny motorizálásának feltételei

Évekkel ezelőtt a műanyag és az alumínium redőnyök között az egyik legjelentősebb különbség az volt, hogy kizárólag a masszív könnyűfém szerkezetből készült árnyékolókat lehetett motorizálni. A műanyag kialakítás ugyanis túl könnyed és túl laza szerkezetű volt ahhoz, hogy egy redőnymotorral kellő biztonságban lehessen mozgatni őket. Az árnyékolástechnika világa és a műanyagipar azonban az utóbbi időszakban jelentős fejlődésen esett át, így bár mindegyik termék továbbra sem támogatható meg elektromotorral, ugyanakkor a prémium kategóriából válogatva könnyedén találhatunk erre alkalmas szerkezeteket.

A megfelelő minőség azonban önmagában nem minden, lényeges szempont még a műanyag redőny motorizálása kapcsán az úgynevezett arriterezés megléte, ami azt jelenti, hogy a redőnypaláston belül a lécek megfelelő rögzítést kapnak, tehát nem tudnak elcsúszni egymás mellett. Ez azért fontos feltétel, mert a redőnymotor rendszerint jelentős erőhatást fejt ki az árnyékolóra, és ha nincs megfelelő rögzítés, akkor a lécek könnyedén kicsúszhatnak a helyükről, megakadhatnak a szerkezetben, ami az elektromotor leégését vagy más meghibásodást idézhet elő. Egy arriterezett műanyag redőny esetében azonban ez a probléma orvosolható!

Nemcsak motorizálható, hanem automatizálható is

Amelyik redőny motorizálható, az természetesen automatizálható is, ami azt jelenti, hogy a műanyag árnyékolókból is válhat intelligens, önműködésre képes alternatíva. Ehhez a kialakításhoz ugyanis az egyetlen alapfeltétel az elektromos kialakítás, hiszen ezt követően a redőnyökhöz már csak speciális szenzorokat kell csatlakoztatni annak érdekében, hogy beállításaink függvényében a nap 24 órájában monitorozzák környezetüket, és az időjáráshoz vagy a napszakokhoz igazítva mozgassák palástjukat.

Itt fontos megjegyezni, hogy a modern elektromos redőnyök már extra funkciók nélkül is rendelkeznek bizonyos intelligens tulajdonságokkal. Ennek megfelelően szenzorok beépítése nélkül is képesek például az akadályérzékelésre, vagyis ha a redőnypalást valamit lát a lefutó vonalában, akkor magától visszahúzza a szerkezetet a szekrénybe, amíg a problémát manuálisan el nem hárítottuk. Ez kiemelkedően fontos ahhoz, hogy a redőnymotor az erőlködéstől ne melegedjen túl, és ne hibásodjon meg.

Az összetettebb funkciókhoz, vagy az okosotthonhoz való csatlakoztatáshoz természetesen ennél egy kicsit többre lesz szükségünk. Az elektromos műanyag redőnyöket ilyenkor szél- és fényérzékelő szenzorokkal kell kiegészíteni, melyek kapcsán rengeteg beállítással élhetünk. Az árnyékolót hozzáigazíthatjuk például a napszakokhoz, az időjáráshoz, a saját életmódunkhoz, de akár az okosházban található más szisztémákhoz, így a fűtéshez, a szellőztetéshez vagy éppen a világításhoz, amivel rendkívül összetett, hovatovább páratlanul intelligens szisztémák valósíthatók meg önműködő formában.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium redőnyeink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow