Nem működik az elektromos redőny távirányítója? Nem kell rögtön szakembert hívni!

Hírek A-tól Z-ig kizárólag a redőnyről. A folyamatosan növekedő redőny kereslet újabbnál újabb termék variációkat, egyre kifinomultabb árnyékolási megoldásokat generál, melyről szóló hírekről Ön sem maradhat le!

Bár az elektromos redőnyök nemcsak kimagasló kényelmet, hanem nagyobb biztonságot és tartósságot is kínálnak a felhasználók számára, ugyanakkor a több elektronika sokszor több fejtöréssel járhat együtt. Bár a jó minőségű elektromotorokkal szerelt kültéri árnyékolók meghibásodási aránya elhanyagolható – a közhiedelemmel ellentétben alig magasabb, mint a manuális változatoké –, ugyanakkor ami egyiknek a gurtni, az a másiknak a távirányító lehet.

Nem működik az elektromos redőny távirányítója? Nem kell rögtön szakembert hívni!

Nevezhetjük ezt gyenge pontnak vagy kötelező hiányosságnak, azonban az elektromos redőnyöknél szerencsére nem nevezhető általánosnak a mozgatást biztosító távirányító meghibásodása. Ha mégis problémát tapasztalunk vele, ezáltal a kapcsoló egyáltalán nem vagy csak részben reagál a gombnyomásra, akkor érdemes előbb elvégezni néhány rutinellenőrzést a szakember kihívása előtt, hiszen előfordulhat, hogy a problémát magunk is elháríthatjuk néhány perc alatt.

Cseréljük ki az elemet!

Mint minden távirányító, úgy természetesen az elektromos redőnyök kapcsolója is valamilyen elemmel működik. Ha a redőny nem mozdul gombnyomásra, és egyáltalán nem is hallunk motorhangot a szerkezet felől, akkor a problémát rendszerint kívül kell keresnünk, így a legelső és legalapvetőbb dolog, amit megtehetünk, hogy kicseréljük az elemet a távirányítóban. Az esetek jelentős többségében ez rögtön megoldja a problémát, azonban érdemes lehet inkább megelőzni a bajt, és legfeljebb 3 évente automatikusan cserélni az elhasznált, lemerülőben lévő elemeket. Ez különösen lényeges akkor, ha már érzékeljük a távirányító hatótávolságának csökkenését, hiszen ilyenkor hajlamosabbak vagyunk erősebben nyomni a kapcsoló gombjait, ami csak a mielőbbi meghibásodást segíti elő, de a működést nem segíti.

Kap áramot a redőnymotor?

Amennyiben frissen cserélt elem mellett sem akar működni az elektromos redőny, akkor a probléma nagy valószínűséggel nem a kapcsoló tájékán lesz, bár működését egy egyszerű trükkel ellenőrizhetjük. Aktivizáljuk okostelefonunk kameráját, mintha fényképezni akarnánk, és tegyük a szenzor elé a redőny távirányítóját úgy, hogy az érzékelőt lássuk a képernyőn. Ha gombnyomásra a telefon képernyőjén kis villanást látunk, a távirányító tökéletesen üzemel, a hiba tehát az árnyékoló háza táján lesz. Amennyiben például nem hallunk búgó motorhangot a gombnyomás után, elég nagy a valószínűsége annak, hogy a motor egyszerűen nem kap áramot. Ilyenkor ellenőrizzük a biztosítékokat az elektromos szekrényben, és ha egyetlen kapcsoló sincs lecsapva, hovatovább az áramszünet tényét is kizártuk, akkor még mélyebbre kell ásnunk a hiba feltárásában.

Nem biztos, hogy a távirányító hibásodott meg!

Ha azt tapasztaljuk, hogy a távirányító használatakor elektromos redőnyeink nem reagálnak egyetlen gombnyomásra sem, érdemes felvetni a kérdést: biztos, hogy a távirányító hibásodott meg? Előfordulhat ugyanis, hogy a hibajelenséget nem a kapcsolóban, hanem a redőnyben kell keresnünk. A modern elektromotorok ugyanis rengeteg biztonsági funkcióval rendelkeznek, ezáltal ha a távirányító működik, van áram a rendszerben, sőt a motor is búg gombnyomásra, de nem történik semmi, akkor nem kizárt, hogy valamelyik biztonsági funkció aktivizálódott.

Nem működik az elektromos redőny távirányítója? Nem kell rögtön szakembert hívni!

Előfordulhat például, hogy a sok használat miatt a redőnymotor túlmelegedett, és nem engedi a palást mozgatását egy ideig – pár perc pihenés után a probléma magától megszűnik –, de az is lehet, hogy valamilyen akadály keletkezett a lefutó körül, ami akadályozza a redőny útját, emiatt a gombnyomás után biztonsági okokból nem lendülnek mozgásba a lécek. Amennyiben minden hibát kizártunk, tehát elméletileg és gyakorlatilag is működnie kellene az elektromos redőnynek, de gombnyomásra semmi sem történik, feltétlenül kérjük szakember segítségét.

Előfordulhat ugyanis, hogy jelentéktelen meghibásodás lépett fel, ezáltal például elegendő lehet csak újra összehangolni a redőnymotort és a távirányítót, vagy elvégezni némi beállítást. A motort erőltetni, vagy a szerkezetet szétszedni otthoni körülmények között tilos, hiszen az elektromos alkatrészek miatt akár halálos áramütés is érhet minket, a túl sok próbálgatással pedig leégethetjük a rendszert, mely nem kizárt, hogy valamilyen súlyos szerkezeti meghibásodás miatt nem működik. Ezt egy szakember akár percek alatt elháríthatja, méghozzá jelentősebb extra költségek nélkül is, de erőltetéssel és házi megoldásokkal gyakran jelentős kárt okozhatunk.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium redőnyeink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow