Passzívházat építenénk? Redőny nélkül soha!

Hírek A-tól Z-ig kizárólag a redőnyről. A folyamatosan növekedő redőny kereslet újabbnál újabb termék variációkat, egyre kifinomultabb árnyékolási megoldásokat generál, melyről szóló hírekről Ön sem maradhat le!

A honi építőiparban is egyre gyakrabban találkozni passzívházakkal, ami nem véletlen, hiszen az okos megoldásokkal egyetemben ezek az épületek jelentik a jövőt, legyen szó akár a tartósságról, akár a fenntarthatóságról, akár az értékállóságról. A passzívházak számos fontos elemre támaszkodnak, melyek között az árnyékolástechnika kimagasló szerepet tölt be, ezért kifejezetten fontos, hogy ilyen épület esetén egy megfelelő minőségű árnyékolót válasszunk magunknak. Hogy mit kell tudni a téma kapcsán? Máris mondjuk!

Mi az a passzívház?

Először azonban érdemes pár szóban összefoglalni, hogy mi is az a passzívház? Ebbe a kategóriába azokat az épületeket soroljuk, melyek páratlan hőszigeteléssel rendelkeznek mind a homlokzatok, mind a nyílászárók, mind a tető és a födémek esetében. Egy ilyen épület képes arra, hogy a hőcserélős szellőzőrendszer, valamint a termikus energia által gyakorlatilag nulla fűtési- és hűtési költség mellett biztosítsa a kellemesen komfortos hőmérsékletet a lakóknak télen-nyáron egyaránt. Ebben a szisztémában pedig rendkívül fontos szerepet játszik egy megfelelő árnyékoló!

A redőny segíti a nyári hőszigetelést

Köztudott, hogy főként egy jó minőségű és megfelelően telepített alumínium redőny messze nemcsak arra képes, hogy árnyékot adjon a belső helyiségeknek, illetve megóvja magánéletünket a kíváncsi tekintetektől, hanem a szigetelésben is fontos szerepet játszik, ami a passzívházaknál különösen lényeges. Amennyiben például a legnagyobb nyári napsütésben a redőnnyel visszaverjük a forró napsugarakat, azok nem tudnak eljutni a belső helyiségekig, de még csak a belső párkányig sem, amivel akár több Celsius fokkal is meg tudnák növelni a lakás belső helyiségeinek hőmérsékletét.

Leeresztett redőny mellett azonban ezt a hőterhelést teljesen kizárhatjuk a lakásból, ami nagy segítség már egy normál lakóház esetében is, de passzívházaknál drasztikusan csökkentheti a szellőzőrendszer teljesítményét, valamint a légkondicionáló használatának mértékét. Ezzel nemcsak a rezsiköltségeinket mérsékelhetjük, hanem természetesen otthonunk komfortérzetét is egyszerűbben, extra energiafelhasználás nélkül növelhetjük.

Télen is hasznos segítség lehet

A redőnyökre sokan úgy tekintenek, hogy csak a nyári időszakban, a nagy napsütésben nyújtanak segítséget, holott a téli időszakban ugyanúgy rendkívül fontos szerepet játszhatnak – pláne a passzívházak működése kapcsán. Míg nyáron ugyanis a napsütést tartja távol a lakástól, addig télen a nagy hideg betörését akadályozza meg azáltal, hogy teljesen leeresztett állapotban – gyakorlatilag egy extra légréteg generálásával – plusz szigetelést ad a nyílászáróknak, ami főként nagy mínuszokban, amikor gyakran a passzívház hatását is több kiegészítő rendszerrel kell megtámogatni, hatalmas segítség.

Passzívházat építenénk? Redőny nélkül soha!

Ezzel a megoldással akár több Celsius fokkal magasabbon tarthatjuk a jól szigetelt passzív épületek belső hőmérsékletét – miközben természetesen a normál otthonokban is nagy segítséget nyújt –, vagyis hozzájárul az energiatakarékos fűtéshez, hiszen enyhe teleken előfordulhat, hogy utóbbit nem is kell használnunk majd ahhoz, hogy ne fázzunk a lakásban. Hogy senki sem szereti sötétségben tölteni a mindennapjait? Valós probléma, de miután a leghidegebb téli időszakokban reggel sötétben megyünk el otthonról, és rendszerint sötétben érünk haza, ezért mindig szükség lesz a lámpafényre, tehát teljesen mindegy, hogy a redőny leeresztve támogatja-e a nyílászárókat vagy sem, mert amúgy is sötét lesz odakint.

Automatizálással fokozhatjuk a hatékonyságot

Általánosságban elmondható, hogy a passzívházak egyben okos épületek is. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy tele vannak intelligens hálózatokkal, melyek révén rendszereik automatizálásra kerültek, legyen szó akár a fűtésről, akár a világításról, akár éppen az árnyékolástechnikáról. Merthogy egy elektromos redőny ma már rendkívül könnyen automatikussá tehető a működés tekintetében, ezzel pedig jelentős mértékben hozzájárulhat a fenti hatások megtámogatásához, hiszen képes lesz dinamikusan, mindig az adott helyzethez igazodva támogatni a passzívház működését.

Az automatizáláshoz ugyanis elengedhetetlen lesz a különféle fény-, szél- vagy éppen hőmérsékletérzékelők felszerelése, de az árnyékolót akár a lakás központi rendszeréhez is könnyedén csatlakoztathatjuk. Ennek jóvoltából a redőny a nap 24 órájában képes lesz arra, hogy az időjáráshoz vagy például a napálláshoz igazodjon. Példának okáért egy borongós nyári reggel úgy megyünk el otthonról, hogy a redőnyöket felhúzva hagyjuk, de napközben kisüt a nap, és óriási kánikula lesz. Az árnyékolók ezt érzékelve – automatizálás esetén – rögtön leeresztenek, és nem hagyják a belső helyiségek felmelegedését, amivel nem kell majd elindítani a passzívházban a klímaberendezést, vagyis növelni tudjuk vele az épület hatékonyságát és csökkenteni az energiafelhasználást is.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium redőnyeink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow