Bemutatkoznak redőnyeink

A statisztikák szerint a magyar társadalomban a redőnyt tekinthetjük a legnépszerűbb kültéri árnyékolónak. Népszerűségét sem a különböző típusok, sem a változó szükségletek és igények nem tudták csökkenteni, ami nem meglepő, hiszen a redőny sokoldalúsága példaértékű minden egyes árnyékolástechnikai termék számára. Legyen szó ugyanis egyszerű árnyékolásról, hőszigetelésről, a magánélet védelméről vagy nyílászáróink támogatásáról, egy redőny mindig hasznos kiegészítője otthonunknak.

Választható redőny típusaink

A beépítés módja szerint

A modern redőnyöket a beépítés módja szerint két csoportba sorolhatjuk, így beszélhetünk vakolható tokos vagy külső tokos megoldásokról, melyek nemcsak az árkategória, hanem a tulajdonságok szempontjából is különböznek egymástól, sőt megjelenésükben szintén rengeteg eltérést tapasztalhatunk.

A vakolható tokos redőny

Amennyiben az esztétika és a hatékonyság a legfontosabb szempontjaink egy redőnynél, a vakolható tokos megoldás a legjobb választás. Bár kizárólag építkezéskor, esetleg hőszigetelés vagy ablakcsere alkalmával célszerű ezt választani – ellenkező esetben a túl sok bontási és helyreállítási munka megemeli költségeinket –, mert nevéhez hűen a redőnyszekrényt és a lefutókat teljes egészében beépítik a homlokzatba. Ennek nemcsak a jobb megjelenés lesz a következménye, hanem a megnövekedő hő- és hangszigetelési képességek is, miközben a nagyobb méretezési szabadságnak hála a panoráma sem szenved csorbát. Alumínium változatban ráadásul motorizálható, sőt a színezhetőségről sem kell lemondanunk!

Vakolható tokos redőny

A külső tokos redőny

Ha nincs lehetőségünk vakolható tokos redőnyt szereltetni, a külső tokos megoldás is ugyanolyan jó alternatíva. Az árnyékolási tulajdonság terén ugyanis nincs számottevő különbség köztük – ugyanúgy 100 százalékos fényzárást kínál mindkettő –, de ezt a változatot a nyílászáró tokszerkezetéhez rögzítik hozzá, ami gyakran leronthatja az esztétikát, noha sem bontásra, sem helyreállításra nincs szükség a telepítéskor. Előnye, hogy bármikor és szinte bármilyen nyílászáróra szerelhető, teljes mértékben színezhető, ellenben mind a lefutók, mind a nagy redőnyszekrény látszanak majd kívülről, sőt utóbbi gyakran a panorámába is belelóghat. Cserébe a hő- és hangszigetelés szempontjából majdnem ugyanolyan jók, mint a vakolható tokos változatok.

Külső tokos redőny

Anyaguk szerint

Mint a legtöbb mai árnyékolástechnikai eszköz, úgy a redőny is kétféle alapanyagból készülhet, tehát beszélhetünk alumínium és műanyag megoldásokról. A két változat a megjelenés szempontjából csak minimális különbségeket vonultat fel, tulajdonságaikat tekintve viszont óriási eltérésekkel is találkozhatunk.

A műanyag redőny

Ha kizárólag a redőnyök alapanyagát vesszük figyelembe, akkor a műanyagból készült típusok jelenleg a legnépszerűbbek itthon. Ez leginkább alacsony áruknak köszönhető, hiszen valóban olcsóbbak, mint alumínium társaik, noha ez teljesítményükben negatív hatásként mutatkozik meg. Egy jó minőségű műanyag redőny összességében tökéletesen el tudja látni a legalapvetőbb árnyékolási feladatokat, halk működése mellett 100 százalékos fényzárást kínál, miközben extra hő- és hangszigetelést biztosít otthonunknak. A teljes színezhetőség mellett a műanyag redőny a heves időjárási jelenségekre rosszul reagál, így a jégverés könnyen megtépázhatja, ellenben az esőnek, a fagynak és az UV-sugárzásnak egyaránt ellenáll. Nagy előnye, hogy szúnyoghálóval kombinálható, ellenben motorizálni nem lehet.

Választható színek

Húzd ide a terméket!Termék
Húzd ide a terméket!Termék

Az alumínium redőny

Az alumínium redőnyről általánosságban ugyanazok az előnyök mondhatók el, mint műanyag társáról, annyi különbséggel, hogy a magasabb árhoz lényegesen jobb tulajdonságok és masszívabb megjelenés társul. A könnyűfém ugyanis gyakorlatilag elpusztíthatatlan, nem árt neki az UV-sugárzás, de még a jégverés sem, a redőnylécek pedig speciális anyaggal vannak megtöltve, melyek sokkal jobb hang- és hőszigetelést kínálnak. A színezhetőség mellett nem elhanyagolható, hogy az alumínium redőny kiveheti a részét a vagyonvédelemből, sőt még motorizálható is. Utóbbi a távvezérlés mellett lehetőséget ad egy okos rendszer kiépítésére, ezáltal pedig szenzorok segítségével az automatizálásra, aminek révén redőnyeink képesek lesznek időzítve, vagy éppen a napszakhoz és az időjáráshoz igazodva működni.

Választható színek

Húzd ide a terméket!Termék
Húzd ide a terméket!Termék

Mozgathatóság szerint

Míg néhány évvel ezelőtt a redőnyöket kizárólag az úgynevezett gurtnis megoldással lehetett mozgatni, addig a modern technológiák ezen a téren is meghódították a piacot. Ma már ugyanis a redőnyök könnyedén motorizálhatók, egyszerű távirányítóval működtethetők, sőt mi több, a különféle okos megoldások révén automatizálhatók is.

Gurtnis redőny

A gurtnis mozgathatóság a redőnyök legáltalánosabb és legklasszikusabb megoldása. Lényege, hogy a redőnyszerkezetet egy masszív gurtni segítségével, kézi erővel ereszthetjük le, illetve csévélhetjük fel. A redőny kötelező tartozéka ilyenkor a nyílászáró belső felületére szerelt csiga, mely segíti a gurtni szabályozását, ezáltal gondoskodik a fékezésről is, hogy a redőnypalástot bármilyen helyzetben megállíthassuk az éppen aktuális árnyékolási igényünkhöz igazítva.

Motorizált redőny

A motorizált, elektromos redőny egy drágább, ellenben modernebb és kényelmesebb megoldás, aminek központi eleme egy a redőnyszekrényben elhelyezett elektromotor, amit egy speciális távirányítóval gombnyomásra ereszthetünk le, vagy húzhatunk fel. Működése szinte teljesen hangtalan, a redőny palástja pedig ugyanúgy szabályozható, mint a gurtnis megoldásnál.

Okos redőny

Az okos, automata redőny gyakorlatilag nem más, mint egy különféle szenzorokkal kibővített motorizált redőny. Lényege, hogy az árnyékoló működése nemcsak távirányítóval kivitelezhető, hanem akár automatizálható is. Egy időzítővel például beállítható, hogy minden reggel magától beengedje a napsugarakat, egy szél- vagy fényérzékelővel pedig a viharokra is érzékennyé tehetjük, ezáltal még akkor sem kell aggódnunk otthonunk és nyílászáróink biztonsága miatt, ha elutaztunk, az okos rendszer ugyanis magától teszi majd a dolgát. Sőt mi több, az intelligens eszköz csatlakoztatható bármilyen korábban kialakított rendszerhez – például fűtéshez, világításhoz –, de lehetőséget ad a távoli kalibrálásra is, amihez elegendő lehet egy okostelefon.

A redőnyök legfontosabb jellemzői

  • 1. Hőszigetelés
  • 2. Hangszigetelés
  • 3. Fényszabályozás
  • 4. Vagyonvédelem
  • 5. Színezhetőség

Hőszigetelés

A legtöbben azért vesznek redőnyt, hogy nyáron kellemes klímát teremtsenek vele a lakásban a napsugarak kizárásával. Kevesen látják azonban át, hogy ezt nemcsak az árnyékolással, hanem a hőszigetelési képességeikkel tudják elérni. Az alumínium redőnyök lécei például olyan speciális szigetelőanyaggal vannak ellátva, melyek nemcsak nyáron, hanem télen is megtámogatják a nyílászárók munkáját, lévén nem engedik, hogy a nagy meleg vagy a nagy hideg közvetlenül érje az üvegeket, így a hőcserélés sokkal lassabban megy végbe.

Hőszigetelés

Hangszigetelés

A vastag, tömítőanyaggal vagy légkamrával ellátott redőnylécek a hőmérséklet mellett a zajt is képesek szabályozni. A kinti lármának ugyanis leeresztett redőnynél sokkal több rétegen kell átjutnia, és bár nyilván csak egyfajta erőteljes tompításról van szó, ellenben már ez is óriási segítség lehet sokaknak az alvásminőség növelésére.

Fényszabályozás

Nyilvánvaló, hogy egy redőny kapcsán a fényszabályozás az egyik legfontosabb jellemző, hiszen a részleges fényzárás mellett az egyetlen árnyékoló, ami 100 százalékban képes kizárni otthonunkból a kinti fényeket, ezáltal pedig a kíváncsi tekinteteket is. Ez különösen nagy előny lehet abban az esetben, ha kisgyermek, vagy rendszeres éjszakai műszakban dolgozó van a családban, számukra ugyanis az összes fenti jellemző miatt gyorsan megtérülő befektetés lesz egy jobb minőségű redőny.

Fényszabályozás

Vagyonvédelem

Főként az alumínium redőnyök otthonunk vagyonvédelmi szintjét is képesek megnövelni. A masszív redőnyléceken keresztül ugyanis egyrészt sem hangtalanul, sem gyorsan nem lehet átjutni, egy feltolást gátló kiegészítővel, vagy beépített elektromotorral pedig gyakorlatilag áthatolhatatlan falat húz a betörők elé. A motoros megoldás a megfelelő automatizálással ráadásul azzal is segítheti otthonunk biztonságát, hogy rendszeres időközönként megmozdul, ezzel azt a látszatot keltve, mintha még akkor is lenne otthon valaki, ha egyébként mindenki dolgozik vagy elutazott.

Színezhetőség

A redőnyök nagy szerepet játszanak továbbá otthonunk megjelenésében is, ami a színezhetőségnek köszönhető. Mind az árnyékolók tokszerkezete, mind palástjuk teljes egészében hozzáigazítható a homlokzathoz vagy a nyílászáróhoz, és mivel a szivárvány szinte minden árnyalatából választhatunk – sőt mi több, akár természetes fahatású megjelenést is teremthetünk vele – csak a képzeletünk szabhat határokat.

Választható keret színek

ral_open

Referencia

Több mint 15 éves szakmai tapasztalatunkat megszámlálhatatlan mennyiségű redőny felszerelésével szereztük. Amennyiben kíváncsi munkáinkra, nézze meg referenciáinkat!

A garanciáról

Minden általunk forgalmazott redőnyre 3 év teljes körű garanciát adunk!

A redőny ára

A redőny ára egy több tulajdonságból építkező összeg. Meghatározza a tokszerkezet, az alapanyag, a színezés, a méret, de jelentősen megnövelheti a költségeket a motorizálás, vagy az automatizáláshoz szükséges szenzorok alkalmazása.

Gyakran ismételt kérdések

Hová szerelhető a külső tokos redőny?

A külső tokos redőnyöket jellemzően a nyílászárók tokjához erősítik. Bizonyos esetekben homlokzatra is telepíthetők, de a hatékonyság és a megjelenés miatt ilyenkor inkább más árnyékoló-típus választása javasolt.

Bármilyen ablakra telepíthető külső tokos redőny?

Műanyag-, alumínium- sőt akár régi fa nyílászárókra is felszerelhetők, amennyiben tokszerkezetük megfelelően biztonságos, valamint elegendő hely van a gurtni bevezetéséhez, illetve a redőnyszekrény elhelyezésének is.

Mennyire zavarja a panorámát a külső tokos redőny?

A legtöbbször egyáltalán nem, de ez függ az ablaknyílástól, a homlokzattól és persze a nyílászárótól is. A tokszerkezet jellemzően egyáltalán nem befolyásolja a panorámát, ellenben a redőnyszekrény néhány esetben belelóghat pár millimétert, de a kilátást jellemzően nem befolyásolja.

Mekkora piszokkal jár egy külső tokos redőny felszerelése?

A külső tokos redőnyöket mindig méretre gyártjuk, ezáltal a helyszínen már nincs szükség fúrásra vagy faragásra, ergo piszokkal sem jár a felszerelés. Egy minimális forgács keletkezhet a redőny felfúrásakor, de ez minden.

Nagy zajjal jár a külső tokos redőny telepítése?

Többnyire akkumulátoros szerszámokkal dolgozunk, melyek szinte teljesen hangtalan szerelést biztosítanak, így nem jár jelentős zajhatással egy külső tokos redőny telepítése.

Mennyi ideig tart egy külső tokos redőny felszerelése?

Bár ez jellemzően a körülmények függvénye, ellenben normál esetben ritkán tart tovább 30 percnél.

Csak építkezéskor lehet beépíteni a vakolható tokos redőnyt?

Nem, de akkor a legcélszerűbb, hiszen ennek a redőnytípusnak a szekrényét és a lefutóit is beépítik a homlokzatba. Emiatt külső hőszigetelés, esetleg nyílászárócsere alkalmával javasolt még. Nyilván egyéb esetben sem kivitelezhetetlen, de olyan jelentős bontási- és helyreállítási munkálatokkal jár, hogy az jelentősen megnövelheti a költségeket.

Lehet alumínium redőnyt szerelni belső tokos redőny helyére?

Ha a mozgatószerkezet minden eleme modernizálásra kerül, a belső tokos redőnyt könnyedén új alumínium árnyékolóra cserélhetjük.

Szerelhető-e redőny fix ablakra?

Megfelelő körülmények és hozzáférhetőség esetében a mozgatható szárnyakkal nem rendelkező nyílászárókra is kivitelezhető.

Teraszajtóra is telepíthető redőny?

Az esetek jelentős többségében igen. Sőt mi több, kombinálhatjuk szúnyoghálóval, így nemcsak árnyékolhatunk, hanem a rovarvédelemre szintén azonnal megoldást találhatunk.

Hol található az elektromos motor a motorizált redőnyöknél?

A motorizált redőnyök elektromos motorja az úgynevezett redőnyszekrényben helyezkedik el. Ez nem befolyásolja az árnyékoló méreteit, sőt maga a motor is teljes takarásban van.

Mi a feltétele a redőny motorizálhatóságának?

A motorizálhatóságnak a legtöbbször mindössze két feltétele van. Az első, hogy alumínium redőnyről legyen szó, míg a másik, hogy a redőnyszekrényhez egy külső kábelcsatornán vagy a falba vésve elektromos kábeleket vezessünk az elektromotor bekötéséhez.

Mennyire zajos az elektromos redőny működése?

Az elektromos redőny szinte teljes egészében zajtalan működést kínál, egyedül az elektromotor halk búgása, és a redőnypalást általános siklása hallható, mely a gurtnis típusokra ugyanúgy jellemző.

Redőnyt vagy zsaluziát válasszunk?

A redőny és a zsaluzia jelenleg egyeduralkodók a külső árnyékolók piacán, ezért minden esetben a megrendelő igényei döntik el, hogy melyik lesz a megfelelő választás. Az árnyékolás minőségének tekintetében mindkettő ugyanarra képes, de míg a redőny száz százalékos fényzárást és jobb szigetelést kínál, addig a zsaluzia a modernebb megjelenés mellé aprólékosabb fényszabályozással kecsegtet.

Redőnyt vagy reluxát válasszunk?

Ebben a kérdésben leginkább azt kell eldönteni, hogy kültéri vagy beltéri árnyékolót szeretnénk-e magunknak? A redőny ugyanis egy tartósabb és hatásosabb megoldás, mely szerepet játszik a szigetelésben, valamint a vagyonvédelemben, ellenben a reluxa sokkal olcsóbb, és lényegesen barátságosabb, de nem képes az említett kültéri megoldás előnyeit kínálni.

Mennyivel nagyobb a szúnyoghálóval kombinált redőnyök mérete?

Jellemzően csak milliméteres eltérésekről beszélhetünk, sőt rendszerint csak a redőnytok mérete változik, de a különbség elenyésző.

A magánéletünket is megóvja a redőny?

A kíváncsi tekintetektől garantáltan, hiszen a redőnyök nemcsak a fényt zárják ki teljes egészében, hanem azt is megakadályozzák, hogy bárki beláthasson otthonunkba. Sőt mi több, ezt a hatást még felkapcsolt villany mellett is képes biztosítani.

Sok karbantartásra van szükségük a redőnyöknek?

Jellemzően nem, egy megfelelően felszerelt és jó minőségű redőny általában semmilyen karbantartást sem igényel.

Milyen gyakran kell cserélni a redőny gurtniját?

Ez függ a beépítés minőségétől és a használat gyakoriságától is. Egy rosszul telepített redőny esetében a gurtni akár pár hét alatt elhasználódhat, de ideális körülmények között legalább 5 évig nem lehet vele probléma.

Mennyit kell takarítani a redőnyöket?

A forgalmasabb utcákon rengeteg szálló por és egyéb szennyeződés rakódhat le a redőnypaláston, amit fontos legalább havonta egyszer letakarítani, ellenkező esetben túl sok kosz halmozódhat fel a redőnyszekrényben, mely az árnyékoló működésének akadozottságát, de akár meghibásodást is okozhat. Kevésbé forgalmas helyeken, vagy növényekkel takart homlokzatokon azonban elegendő lehet évente egyszer-kétszer megtisztítani őket.

Mennyire akadályozza a szellőzést egy redőny?

Csak annyira, amennyire a redőnypalástot leengedjük. Teljesen zárt állapotban értelemszerűen nem engedi át a friss levegőt, felhúzva azonban zavartalan légáramlást biztosít.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium redőnyeink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow